Professional Bitfitter

Ik ben Ymke Groenendijk en ik ben al sinds jonge leeftijd actief in de paardensport. Ik werk als Professional Bitfitter. Op diverse (internationale) sport- en handelsstallen heb ik gewerkt en heb een groot aantal jonge paarden opgeleid. Ik ben actief in de wedstrijdsport tot en met ZZ-niveau en nationaal 1.30m springen en M1 dressuur. Ook heb ik ervaring met mennen op recreatief niveau.

Het opleiden van jonge paarden vind ik erg leuk om te doen en ik houd me hier nog steeds mee bezig. De ‘knopjes erop zetten’ en zorgen dat verschillende ruiters er zo mee weg kunnen rijden, is iets wat mij erg veel voldoening geeft.

Toen ik in 2016 een oproep zag voor een informatieweekend over bitfitten, was ik direct geïnteresseerd. Hier ben ik uiteraard naartoe geweest en kwam enorm enthousiast thuis. Ik wist het meteen: dit is wat ik wil, ik word bitfitter. Bij het bitfitten komt veel meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Er zijn zo enorm veel factoren die meespelen bij het correct aanmeten van een bit, een leuke uitdaging dus!

Bewegingswetenschappen en IEEBF

Na mijn opleiding Hippische Bedrijfskunde aan de CAH Dronten ben ik de studie Bewegingswetenschappen gaan volgen. Deze universitaire opleiding bewegingswetenschappen kan ik goed toepassen bij het bitfitten. Zo is biomechanica erg belangrijk bij het bepalen van de druk die het bit op de tong en lagen aanneemt, maar ook bij het hele bewegingsapparaat van het paard. Via de IEEBF heb ik de opleiding tot Professional Bitfitter gevolgd. In deze opleiding zijn uiteraard alle soorten bitten en hun inwerking behandeld, maar ook aan tandheelkunde en de anatomie van het paard wordt veel aandacht besteed. Een fijne aanleuning komt niet alleen door een fijn bit, maar is een combinatie van diverse factoren waarvan het gebit er een is. Ik heb alle vijf de modules van de opleiding gevolgd en mag de titel Professional Bitfitter voeren.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk om me te blijven bijscholen en ontwikkelen. Daarom volg ik graag extra cursussen of kijk mee met andere professionals uit de paardenwereld.

Overzicht opleidingen

2018 Biomechanics, Equine Studies
2016-2017 Professional Bitfitter, IEEBF
2012-2013 Master Klinische Neuropsychologie, Rijkuniversiteit Groningen
2007-2012 Bachelor Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen
2004-2007 Hippische bedrijfskunde, CAH Dronten