Professional Bitfitter

Ymke GroenendijkIk ben Ymke Groenendijk en op vierjarige leeftijd, na lang aandringen van mijn kant, op een pony gezet. Sindsdien hebben de paarden mij niet meer losgelaten. Nu werk ik als Professional Bitfitter. Ik heb op een aantal (internationale) sport- en handelsstallen gewerkt en heb veel jonge paarden opgeleid. Met Pylades heb ik ZZ en nationaal 1.30m gesprongen. Zo nu en dan rij ik een dressuurpaard en maak ik een uitstapje naar de dressuur. Ook heb ik ervaring met mennen op recreatief niveau. Op dit moment heb ik twee jonge springpaarden die ik aan het opleiden ben en start ik een dressuurpaard in het ZZ-Zwaar.

Het opleiden van jonge paarden vind ik erg leuk om te doen. De ‘knopjes erop zetten’ en zorgen dat verschillende ruiters er zo mee weg kunnen rijden, is iets waar ik erg blij van word.

Toen ik in 2016 een oproep zag voor een informatieweekend over bitfitten heb ik geen seconde nagedacht en me meteen ingeschreven. Want wat klonk dat goed! Ik kwam enorm enthousiast thuis. En wist het meteen: dit is wat ik wil, ik word bitfitter. Bij het bitfitten komt veel meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Er zijn zo enorm veel factoren die meespelen bij het correct aanmeten van een bit, een leuke uitdaging dus!

Bewegingswetenschappen en IEEBF

Na mijn opleiding Hippische Bedrijfskunde aan de CAH Dronten heb ik Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de VU in Amsterdam en RuG in Groningen. En deze kennis komt goed van pas bij het bitfitten. Biomechanica erg belangrijk bij het bepalen van de druk die het bit op de tong en lagen aanneemt, maar ook bij het hele bewegingsapparaat van het paard.

Via de IEEBF heb ik de opleiding tot Professional Bitfitter gevolgd. In deze opleiding zijn natuurlijk alle soorten bitten en hun inwerking behandeld. Maar ook aan tandheelkunde en de anatomie van het paard wordt veel aandacht besteed. Een fijne aanleuning komt niet alleen door een fijn bit, maar is een combinatie van diverse factoren waarvan het gebit er een is. Ik heb alle vijf de modules van de opleiding gevolgd en mag mijzelf Professional Bitfitter noemen.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk om me te blijven bijscholen en ontwikkelen. Daarom volg ik graag extra cursussen of kijk mee met andere professionals uit de paardenwereld.

Ymke Groenendijk

Overzicht opleidingen

2018 Biomechanics, Equine Studies
2016-2017 Professional Bitfitter, IEEBF
2012-2013 Master Klinische Neuropsychologie, Rijksuniversiteit Groningen
2007-2012 Bachelor Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen
2004-2007 Hippische bedrijfskunde, CAH Dronten