Bitfitting / bitfit consult

Een bitfit consult zal ongeveer anderhalf uur duren en bestaat uit verschillende onderdelen.

Anamnese:

Aan het begin van de afspraak vraag ik om informatie over het paard, het niveau, eventuele problemen of wensen en je toekomstdoelen. Op basis hiervan kan ik een voorselectie maken van bitten waarvan ik denk dat ze bij jullie als combinatie kunnen passen. Uiteraard zal ik ook tijdens het consult vragen stellen om een goed beeld te krijgen van de combinatie ruiter en paard.

Gebits-, mond- en hoofdcheck:

Allereerst zal ik het gebit en de mond van het paard nakijken. Hier let ik onder andere op eventuele haken, de aanwezigheid van (blinde) wolfskiezen, scherpe randen, wondjes in de mond en het scheef afslijten van de snijtanden. Mocht het rijden dusdanig beïnvloed worden door de staat van het gebit, dan zal ik adviseren eerst een tandarts te laten komen en het bitfit-consult na behandeling te vervolgen. Ook het paardenhoofd kan mij veel informatie geven bij het kiezen van het juiste bit. Op het hoofd kijk ik naar de bespiering, symmetrie en eventuele wondjes aan de buitenkant van het hoofd.

Hoofdstel- en bitcheck:

Het is belangrijk om te bepalen hoe de pasvorm van het hoofdstel en bit is die je op dit moment gebruikt. Mochten er dingen zijn die me opvallen, dan zal ik dat met jou bespreken en indien mogelijk ze aanpassen.

Rijden:

Na bovengenoemde checks te hebben uitgevoerd, kun je je paard gaan rijden met het eigen hoofdstel en bit. Als het paard is losgereden, gaan we andere bitten uitproberen. In de meeste gevallen is het voor de ruiter binnen enkele minuten duidelijk hoe het paard op het bit reageert. De bitten die uitgeprobeerd worden, kunnen nieuwe bitten zijn die ik heb meegebracht. Maar als je zelf een (flinke) voorraad bitten hebt kunnen we uiteraard hier eerst naar kijken.

Omdat er gereden wordt tijdens een bitfit-consult is het verstandig om eventuele fysiotherpeutische, chiropractische of andere behandelingen waarna het paard rust moet hebben, pas ver voor of ná onze afspraak in te plannen. Wordt een afspraak minder dan 24 uur van te voren afgezegd, reken ik de consult- en eventuele reiskosten door.

Verslag:

De resultaten van de anamnese, de bevindingen aan het hoofd, gebit en hoofdstel en het advies worden vastgelegd in een verslag. Hiervan ontvang je direct een exemplaar.